Absolute Cycling

Een ondernemer met een passie voor wielrennen en voor innovatie en technologie, dat is Harm Giesen. En wat gebeurt er dan als je geïrriteerd raakt doordat je fietscomputer niet naar behoren werkt? Dan ga je wat uitvinden en richt je een bedrijf op. En dat is precies hoe Absolute Cycling is ontstaan.

Een fietscomputer moet precies aangeven welke route je hebt afgelegd, inclusief alle informatie met betrekking tot tijd, afstand en hoogte. De meeste fietscomputers doen dat redelijk goed, maar niet op de meter nauwkeurig, met als gevolg dat er nogal eens verschillen optreden in de geregistreerde route of afgelegde hoogtemeters. Dat is vooral frustrerend als je samen met een maatje een pittige route hebt gereden en je aan het eind op de computers afleest dat je allebei een verschillende route lijkt te hebben afgelegd. Dus ging Harm aan het puzzelen en zoeken naar technologieën waarmee dat verbeterd zou kunnen worden. Alle bestaande fietscomputers maken gebruik van het ‘Global Navigation Satellite System’ (GNSS). Absolute Cycling voegt daar een combinatie van sensoren aan toe die twintig keer per seconde de locatie controleren. Dat maakt het mogelijk om de nauwkeurigheid te verbeteren van vijf meter naar minder dan één meter. En dat maakt alle verschil van de wereld!

Dat klinkt simpel, maar dat is het zeker niet. In zijn zoektocht zijn vele varianten de revue gepasseerd en stap voor stap kwam de oplossing dichterbij. Maar met de juiste technologie en een werkend principe begint het pas echt lastig te worden. Onderzoeken, bouwen, testen en overnieuw beginnen, het tekent een innovatietraject. Daar zijn grote investeringen in tijd en geld voor nodig en dus ook een enorm uithoudingsvermogen. Gelukkig is Harm Giesen als rasondernemer uitstekend in staat om zijn netwerk in te schakelen en contacten te leggen met partners die hem in het proces kunnen ondersteunen.